hr en deit sl

Naša točna lokacija u Premanturi

Nalazimo se u neposrednoj blizini morske obale na kojoj postoji nekoliko priručnih lokalnih lučica, ali i nekoliko marina. U blizini se nalaze poznati turistički lokaliteti: Medulin, Banjole, Pomer Vinkuran i Pješčana uvala sa bogatom ponudom gastronomije, ali i kulturnih i sportskih sadržaja, kako u ljetnim mjesecima, tako i tokom godine.

Mikrolokacija - Premantura i Pula

Apart hotel "Miriam" je lociran u Premanturi, najjužnijem Istarskom naselju koje se nalazi nedaleko od Pule (8 km), a prilazi se odvojkom magistralne ceste Trst - Pula, koji produžava do Premanture. Općina Medulin zauzima najjužniju obalu poluotoka Istre, turistički najrazvijenijeg područja u Hrvatskoj. Premantura ima oko 800 stanovnika, nekoliko prodavaonica, ambulanata, suvenirnica, restorana i caffe barova.
Apart hotel je lociran na rubu ruralnog područja Premanture, blizu (450 m) morske obale, u neposredni blizini ulaza u prostorno područje očuvane prirode i natura parka "Kamenjak" s kilometrima plaža. Kamenjak je poluotok 9.5 km dugačak i 1.5 km širok, a širi se u Jadransko more poput dugačke ruke.

Makrolokacija - Istra

Najveći dio istarskog poluotoka obuhvaća Županija istarska s ukupnom površinom 2820 km2. Manji dio pripada Republici Sloveniji. Prema popisu iz 2004. godine, hrvatski dio Istre ima 204.346 stanovnika (ukupno poluotok: oko 250.000 stanovnika). Stanovništvo je gušće koncentrirano u sedam gradova (124.899 stanovnika), a sam grad Pula ima 30,5% ukupnog stanovništva. Svi veći gradovi na obali Istre spadaju među poznata turistička središta Hrvatske: Rovinj, Poreč, Pula, Medulin, Umag, Rabac itd.

Oni se nalaze duž 190 km vrlo razvedene kamene, ali uglavnom šumovite obale. Arheološki ostaci bilježe bogatu prošlost s preko 3.000 godina prisutne europske kulture. Prastanovnici su vrlo rano prihvatili rimsku kulturu, a kasniji kontakti s Republikom Venecijom i Austro-Ugarskom održali su Istru unutar razvoja Europe. Istra spada u najstarije urbanizirane dijelove Europe, a arheološki nalazi u slojevima ispod poznatih iskopina dokazuju spomenutu starost urbane kulture, ali i ukazuju na potrebu za daljnjim istraživanjem.

Svojom lokacijom Istra unutar Europe zauzima geografski i geometrijski centralan položaj. Smještena je na mjestu najdubljeg prodora mora u europsko kopno. Kružnica polumjera 500km opisana oko Istre zahvaća 14 država. Polumjer od 1000km zahvatit će cak 30 država s više od 350.000.000 stanovnika. Županijom prolazi 45.sjeverni usporednik. Dakle, Istra je podjednako udaljena od Sjevernog pola i Ekvatora - 5.000 km. Klima je sredozemna, umjerena, s blažim elementima kontinentalne u dijelu unutrašnjosti poluotoka.
Nema velikih temperaturnih amplituda. Reljef je raznolik: planinski masiv ćićarije s Učkom na sjeveroistoku blago se spušta do mora na zapadu poluotoka.

Uzgaja se povrće, a od voća u najvećoj mjeri sortno grožde, od kojeg se proizvode kvalitetne vrste vina (malvazija, teran i drugo), kao i poznata istarska rakija. Nedaleke šume i makije su bogate gljivama, koje su dobrim poznavateljima na raspolaganju skoro tokom cijele godine. Već je nadaleko poznat domaći specijalitet - divlje uzrasla šparoga, pa u doba berbe dolaze gosti iz obližnjih talijanskih pokrajina radi rekreativnog sabiranja, ali i radi degustacije.